RTA Dubai Corporate Typeface

The RTA Dubai bespoke multilingual typeface is composed of a distinct contemporary Naskh style Arabic accompanied by a humanistic and symmetric Sans Serif Latin. It is a font family that was created with unique design characteristics while putting legibility first. The typeface was designed to function perfectly in all transportation systems and communication mediums of RTA Dubai. With its open spirit and clear outlines, the typeface is easy to spot and read on road signs and all kinds of transportation vehicles. It is also unique and fully legible on RTA website, RTA application and on all of RTA social media platforms.


rta-dubai-blog-images-1


إنّ الخطّ الطباعيّ المتعدد اللغات المصمَّم خصّيصاً لهيئة الطرق والمواصلات بدبيّ، هو عبارةٌ ــ في شكله العربيّ ــ عن نوعٍ حديثٍ وفريدٍ من خطّ النسخ العربيّ، يرافقه خطّ لاتيني غير مذيّل، متماثلٌ وأقرب ما يكون للخطّ الانسيابي. هو نمطٌ من عائلةٍ من الخطوط ذات مواصفاتٍ فريدة في التصميم، ابتُكِرت مع تقديم اعتبارسهولة القراءة على غيره. لقد أوجِدَ هذا الخطّ ليعمل بصورةٍ مثاليةٍ في جميع أنظمة النقل ووسائط التواصل التابعة لهيئة الطرق والمواصلات في دبيّ. وبفضل ما يعكسه هذا الخطّ من روحٍ منفتحةٍ ووضوحٍ في المعالم، فإنّ النظر يلتقطه بيُسر، كما تسهل قراءته على إشارات الطرق وكلّ أنواع مركبات النقل. وهو كذلك فريدٌ ومقروءٌ بشكلٍ ممتازٍ على الموقع الإلكترونيّ لهيئة الطرق والمواصلات، وعلى التطبيق التابع لهيئة الطرق والمواصلات، كما على جميع وسائل التواصل الاجتماعيّ التابعة لهذه الهيئة


rta-dubai-blog-images-2


The typeface purpose is to give a modern feel and look to RTA’s signage and visual communication systems. It truthfully reflects the highest tech transportation platforms that are being made available to Dubai commuters nowadays. RTA Dubai covers: Dubai Metro, Dubai Tram, Dubai Bus, Dubai Taxi, Dubai Water Bus, Dubai Car, Dubai Water Taxi, Dubai Ferry, and Dubai Abra.

كان الهدف من خلق هذا الخطّ إضفاء طابعٍ ومظهرٍ حديثَين على أنظمة الإشارات والتواصل المرئيّ لدى هيئة الطرق والمواصلات. وهو يعكس صورةً صادقةً لما توفّره الهيئة للركّاب من التقنيات الأكثر تقدّماً في وسائل النقل. وتشمل هيئة الطرق والمواصلات في دبيّ: مترو دبيّ، وترامواي دبيّ، وباص دبيّ، وباص دبيّ المائيّ، وسيارة دبيّ، وتاكسي دبيّ المائيّ، ومعدّية دبيّ، وعبّارة دبيّ

rta-dubai-blog-images-3

rta-dubai-blog-images-4rta-dubai-blog-images-5


The type family is composed of 4 weights (Light, Regular, Bold & Black) covering both Arabic and English languages. It contains an extended set of ligatures to strengthen readability. Pascal Zoghbi, from 29LT, designed the Arabic and Swiss Typefaces crafted the Latin. The project was set in collaboration with the branding agency Wolff Olins that was behind the creation of the new brand identity of RTA Dubai.

تتألّف عائلة الخطوط هذه من أوزانٍ أربعة (خفيف وعاديّ وعريض وأسود) في كلا اللغتَينِ العربية والإنكليزية، وتحتوي على مجموعةٍ واسعةٍ من الروابط لتعزيز سهولة القراءة. وقد نفّذ التصميم العربيّ باسكال الزُغبي من محترَف «٢٩حرف»، بينما صممت مؤسسة «سويس تايبفايسز» الشكل اللاتينيّ. تمّ تنفيذ المشروع بالتعاون مع وكالة العلامات التجارية «وولف أولينز» التي كانت وراء ابتداع الهوية التجارية المميِّزة لهيئة الطرق والمواصلات في دبيّ


rta-dubai-blog-images-6rta-dubai-blog-images-7rta-dubai-blog-images-8


In present-day, you can visualize the fonts in use by visiting RTA website and RTA social media platforms: RTA Facebook, RTA Twitter, RTA Instagram. In the near future, the new fonts of RTA will be progressively implemented on all transportation systems in Dubai to replace the old visual identity.

بإمكانك، حالياً، الاطّلاع على أنواع الخطوط المستخدَمة عن طريق زيارة الموقع الإلكترونيّ لهيئة الطرق والمواصلات وكذلك وسائط التواصل الاجتماعيّ التابعة للهيئة: فيسبوك، وتويتر، وانستقرام. وستُطبَّق، في المستقبل القريب، مجموعة الخطوط الجديدة الخاصة بهيئة الطرق والمواصلات في دبيّ تدريجياً، حتى استبدال الهوية المرئية القديمة بشكلٍ كامل


dubai_water_bus_01dubai_abra_01dubai_water_bus_02img_2057img_2069img_2058img_2060img_2061img_2063

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s